- Elektronik

3 ting du skal være opmærksom på med julebelysning

Når mørket falder på og vi nærmer os den skønne juletid, er der mange, der vælger at skabe hygge med julebelysning – både indendørs og udendørs. Der er her både tale om alt fra gågader og storcentre til private hjem. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, når du går i gang med at opsætte julebelysningen, nemlig sikkerhed, strømforbrug og lysstyrke. Læs med her og få gode råd til, hvordan du slipper godt afsted med at sætte julebelysningen op i år.

Sikkerhed

Når du går i gang med at sætte julebelysningen op, skal du følge sikkerhedsreglementet, så du ikke ender med at få stød, lave kortslutninger og i værste tilfælde brand. I første omgang skal du sikre, at dine lyskæder er CE-mærket, hvilket er din sikkerhed for at fabrikanten har overholdt fælles EU-krav til sikkerheden. Derudover bør du heller ikke tilslutte flere sammen end de er beregnet til. Hvis du tilslutter flere el-produkter end installationen er beregnet til, er der risiko for at sikringen sprænger. Du bør også benytte dig af en udendørs stikdåse, selvom det dog kan være fristende at trække en forlængerledning gennem vinduet eller døren. Det kan dog resultere i at ledningens kobberdele blotlægges og det kan resultere i stød, kortslutning og brand. Sidst men ikke mindst bør du altid kun bruge kæder og kabler, der er godkendt til udendørs brug – ellers kan der trænge fugt ind i installationerne og det kan skabe kortslutning.

Strømforbrug

Julebelysning kan være en dyr affære, hvis man ikke lige sætter sig ordentligt ind i det. Det er dog muligt at spare lidt penge på elregningen, selvom man gerne vil have fuld knald på julebelysningen. For det første bør du vælge LED-lys. Lyskæder med glødepærer koster cirka 80 kr. i el ved konstant brug i 6 uger, imens en lyskæde med LED-pærer kun koster 11 kr. i samme periode. Når du er ude og købe julebelysning, bør du også gå efter et så lavt watt-tal på LED-lyskæderne som muligt. Jo lavere watt, des lavere en elregning vil du også kunne forvente. Sidst men ikke mindst kan det også spare dig nogle håndører at benytte tænd/sluk-ur på julebelysningen. På den måde skal du ikke selv huske på at tænde og slukke lysene, og du bruger ikke unødig strøm i dagtimerne, hvor det alligevel er lyst udenfor.

Lysstyrken

Som det sidste bør du også være opmærksom på lysets placering, farve og styrke, så du ikke forstyrrer dine naboer. Sørg for at placere lyskæderne, hvor de ikke generer dine naboer og sørg også for at slukke for lysene om natten, så de ikke forstyrrer dine naboers nattesøvn. Derudover er det altid en god idé at se lysene tændt, inden du køber en lyskæde – på den måde får du altid den ønskede farve med hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *