- Erhverv

For meget larm? Løs udfordringerne

Vi kender det alle sammen. Vi sidder på kontoret og har en vigtig opgave, der skal løses. Måske den ovenikøbet er kompleks og kræver koncentration? Måske den skal være færdig på et bestemt tidspunkt, hvilket blot presser os i endnu højere grad.

Sveden kan mærkes på ryggen, og man kan ikke koncentrere sig. Ikke fordi man ikke vil, men fordi man simpelthen ikke kan få ro til at fokusere.

Støj og larm dræber produktiviteten

Et kontor er måske ikke kendt som de mest voldsomme miljø. Men det er let at høre og lade sig forstyrre af den store mængde støj, hvis man er presset eller skal fokusere.

Støj fra ringende telefoner, samtaler i telefonen eller ved vandkøleren, lyden fra indgående e-mails, tunge skridt, lyd fra hårdt lukkede døre, åbnede vinduer ud til larm fra stræder og gader og meget mere. Der kan være rigeligt med forstyrrelser, når de ikke skal være der. Og foruden larmen er der slet ingen garanti for, at dine kollegaer ikke besøger dig ved dit skrivebord for at stille dig et spørgsmål eller bare sige hej. Det sker uden tvivl med de bedste intentioner, men det er et sandt mareridt for din koncentrationsevne. Særligt da undersøgelser har vist, at man skal bruge op til 25 minutter på at finde tilbage i det gode flow, man var i forud for afbrydelsen. Gang det med bare 3 eller 4 forstyrrelser, så er der pludselig forsvundet en masse brugbar arbejdstid.

Løsningen: Indret kontormiljøet praktisk

Hvis der er så store problemer med støj, at det påvirker koncentrationsevnen, og dermed produktiviteten, skal der handles på det.

Foruden at investere i lyddæmpende inventar, så kan virksomheden investere i:

Indikationslamper: Indikationslamper er simpelt lys-udstyr, der kan lyse grønt eller rødt. Lyser lampen grønt er man ikke optaget og tager gerne imod spørgsmål eller lader sig afbryde. Er lampen derimod rød, indikerer man, at man under ingen omstændigheder vil forstyrres

Lamperne kan, hvad de skal. Udfordringen er at indarbejde dem som rutine, så de ansatte ser dem og ikke mindst respektere dem – også ”når det ikke lige kan vente”.

Samtaleboks: Denne smarte rum i rum løsning kan gøre en kæmpe forskel! Her er der tale om en samtaleboks i en given størrelse, hvor man kan arbejde koncentreret eller afholde møder. Boksen kan fås i enkeltmandstørrelser eller til 10-12 personer. Rummet er naturligvis lydisoleret, så man ikke forstyrres, men kan samle sig om sine opgaver.

Opdragelse: ja, det er ikke alt, der kan løses med nyt udstyr eller inventar. Derfor bør chefer og ledere tage en konstruktiv samtale om støj og forstyrrelser, så der hersker respekt omkring arbejdsro på tværs af hele kontormiljøet.