- Økonomi

Kreditvurdering for nybegyndere

Hvordan foregår en kreditvurdering, og hvilke ting undersøges, når en kreditvurdering bliver foretaget? Hvis du også er i tvivl om, hvilke dele af din økonomi banken kigger på, når de foretager en kreditvurdering, så er du landet det rigtige sted. Når du har læst denne korte tekst, vil du have en forståelse for, hvad der tages højde for under en kreditvurdering.

 

Kort, men godt

En kreditvurdering er en vurdering af sandsynligheden for, at låntager betaler penge tilbage, som personen har lånt af den pågældende bank eller anden kreditor. Långiver foretager altid en kreditvurdering før de beslutter, om pengene skal lånes ud. Hermed er de sikre på deres investering. Disse ting undersøges, når långiver foretager en kreditvurdering:

  • Låntagers vilje til at betale pengene tilbage
  • Låntagers økonomiske mulighed for at tilbagebetale – indkomst mm.
  • Eventuelle andre sikkerheder, som skal være på plads

 

God økonomi = flere penge

Banken undersøger, om låntager er i stand til at betale tilbage. Her undersøger de meget grundigt din økonomi. De skal være sikre på, at indtægter kan dække nuværende udgifter samt ekstra udgifter. Kort sagt; jo flere penge du har, jo bedre vilkår får du i banken. Hvis banken vurderer din økonomi værende dårlig eller ufornuftig, så kan du risikere ikke at få lov til at låne penge. Banken skal kunne stole på din økonomi og på dig.

Desuden indgår indtægter fra job i form af kontakthjælp, dagpenge, børnepenge mm. også i vurderingen. Du skal have et rådighedsbeløb, som er, hvad du har tilbage af dine indtægter, efter du har betalt faste udgifter.

 

Et tilbageblik i fortiden

Banken ser i vurderingen tilbage på, om du før i tiden har været god til at betale gæld tilbage. De ser på, om du har orden i økonomien, og på det grundlag vurderer de, om du har viljen til at betale penge tilbage. Her tjekker banken, om der er manglende betalinger til det offentlige, eller om du har haft overtræksrenter på dine konti. Banken gennemtjekker altså hele dit liv i banken, så de kan være sikre på, at de laver en god investering.

 

Hvis ikke du har styr på din økonomi, så lav et budgetskema. På denne måde har du overblik over dit forbrug og dermed din økonomi – også på længere sigt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *