- Erhverv

Sådan sikrer du dig at stålkvaliteten er i orden

Der stilles i dag høje krav til kvaliteten af de bærende stål- og aluminiumsprodukter. Hvordan sikrer man sig dog at det stål og aluminium, man anvender, faktisk lever op til de krav, der bliver stillet til det? Læs med her og lær, hvordan du kan sikre dig at stålkvaliteten er i orden.

Non-destructive testing

Du kan sikre dig at kvaliteten på stål og aluminium er i orden ved at teste det selv. Men hvordan gør man så lige det? Non-destructive testing (forkortet NDT) er en analyseteknologi, der benyttes til at evaluere egenskaberne ved et materiale, en komponent eller et system uden at forårsage skade. Non-destructive testing benytter sig af røntgenteknologi til dette formål, da røntgen er den eneste teknologi, der kan undersøge fremstillede komponenter uden at beskadige dem i processen. NDT er således et udmærket analyseværktøj til at undersøge både stål og aluminium, så du selv kan vurdere, om kvaliteten er i orden. Du kan på den måde undersøge hele materialet og se, om det lever om til de krav, der stilles til stål og aluminium.

CE-mærkning af stål

I Danmark findes der en mærkningsordning for kvalitetsstål og -aluminium. Der er her tale om den såkaldte CE-mærkning. CE-mærkningen er en garanti for, at fabrikanten kan stå inde for et produkts kvalitet og har underlagt det en kontrol, der fungerer som ydeevnedeklaration. Formålet med CE-mærkningen er at dokumentere at produktet har været igennem en kvalitetsstyring og dermed dokumentere at stålet og/eller aluminiummet sikkert kan bruges til bl.a. byggeri og anlægsarbejde. CE-mærkning af stål er således en blåstempling af stålet, og hvis stålet har denne mærkning, så kan du roligt benytte dig af det. Hvis du til gengæld benytter dig af stål og/eller aluminium, som ikke er CE-mærket, så kan det resultere i at byggeriet bliver vurderet som mangelfuldt. Det kan i sidste ende koste både tid og penge, da det er dyrt at stoppe midt i et byggeri – og så kan det også tage rigtig lang tid, før materialerne lovliggøres. Det er derfor altid bedst at være på den sikre side og benytte sig af CE-mærkede produkter i byggeindustrien.