- Forbruger

Sandblæsning – hvad er det og hvor bruger man det henne?

De fleste kender ordet sandblæsning, men hvad er det og hvor bruges det henne? VI har talt med fagfolk fra https://rh-sandblæsning.dk/ og giver her svaret.

Sandblæsning er en vigtig del af at fjerne gammelt skidt, malingsrester, glædeskaller og andet fra stålelementer, før de kan få en ny overfladebehandling.

Årsagen er, at det er meget vigtigt, at stålet er helt rent og fri for smuds eller andet, når det skal behandles på overfladen efterfølgende samt evt. metalliseres. Er stålet ikke helt rent, vil det påvirker den efterfølgende behandling og ende ud i et dårligere – og dermed mindre stærkt – slutresultat.

Det skal dog nævnes, at sandblæsning ikke udelukkende anvendes til rensning af stål. Også andre fagmænd bruger sandblæsning for at rengøre. F.eks. bruger murerne metoden til at rense vægge og murværk, så det er klart til at blive bearbejdet.

Hvor udføres arbejdet?

Når der sandblæses, kan det enten ske i en lukket kabine, i et rum egnet til arbejdet eller ude i det fri. Hvor man skal udføre arbejdet, afhænger i høj grad af emnets størrelse. Mindre emner bliver sandblæst i en kabine, mens større emner bliver bearbejdet i et rum. Når man har med helt store emner at gøre eller der er tale om f.eks. bygninger, er arbejdet naturligvis nødt til at blive udført udendørs. Der er hertil nogle krav om støj og støv, fordi man befinder sig i et mere åbent miljø, hvor også andre kan færdes.

Det er emnet selv, der dikterer, hvilket blæsetryk man skal arbejde med, hvilken størrelse dysens åbning skal have og hvilket blæsemiddel man bør anvende. Stål og jern udsættes f.eks. for et helt andet antal bar end cement, når man taler om blæsetrykket. Ligeledes bruger man typisk stålgrit til jernet, mens cement får en omgang med garnet sand. Kompositte materialer ligger et sted lige midt imellem.

Kan man gøre det selv?

Ja, man kan i princippet godt sandblæse selv. Men det kræver det rette udstyr og det kræver viden om det emne, der skal behandles. En facade er naturligvis lettere for ikke-øvede at gå til, mens stål kan kræve en fagmands rolige hånd – særligt med henblik på at få bedste overflade til den videre behandling.

Vores anbefaling er derfor at kontakte en ekspert, medmindre man ved, præcis hvad man laver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *