- Erhverv

X-Ray til undersøgelse af madvarer

Når du hører om X-Ray, så tænker du måske mest på sikkerhed i lufthavnen eller scanninger på hospitaler i forbindelse med graviditeter, hvor moderen oplever at se fostret for første gang. Men man bruger faktisk også X-Ray til meget andet end at se, hvad folk pakker i kufferten og i maven.

Vidste du fx, at man også bruger X-Ray i fødevareindustrien for at sikre en høj fødevaresikkerhed?

Ikke-destruktiv testning

X-Ray er en røntgenstråling. Det betyder, at måden et produkt bliver testet på – hvad end det er en kuffert eller et æble – er ved at scanne det. En scanning kan afsløre mange ting alt afhængigt af, hvad der scannes. Det kan fx afsløre massefylde, fremmedlegemer eller afsløre materialefejl eller revner i et produkt.

Man kalder derfor testning med røntgen for ikke-destruktiv testning. Man behøves nemlig ikke engang røre ved det produkt eller den ting, der skal undersøges. Det skal blot scannes og herefter vil objektets materiale, massefylde og lignende bliver blotlagt for undersøgeren.

Det er fx også smart, hvis der er en større konstruktion, der skal undersøges for revner fra slitage eller utilstrækkeligt smedearbejde. Ikke-destruktiv testning bruges derfor også ofte til at undersøge større beholdere og andre konstruktioner, der skal holde på en form for flydende masse. Her er det hensigtsmæssigt at tjekke for revner, inden man fylder beholderen op.

X-Ray til tjek af fødevarer

Der er også andre produkter, der er fordelagtige at undersøge med ikke-destruktiv testning. Det gør sig fx gældende i forhold til fødevarer, hvor andre metoder faktisk ofte ikke er mulige. Du kan jo ikke lige skære et æble halvt over for at tjekke indholdet, vel?

Det ikke-destruktive testningssystem bruges derfor ofte af fødevarevirksomheder, hvor ønsket er at bevare (eller indføre) en stor fødevaresikkerhed. Med en X-Ray inspektion kan producenten hver gang være sikker på at levere et fødevareprodukt, der holder kvaliteten og som stemmer overens med branchestandarden. Det er ikke bare vigtigt for producenten, der ønsker at sælge en vare af god kvalitet, men også for forbrugeren, der kan være sikker på, at han/hun sætter tænderne i noget af ordentlig beskaffenhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.