- Uncategorized

5 facts om julebelysning

Julebelysning bliver kun mere og mere populært – både rundt omkring i de danske hjem og også rundt omkring i stormagasiner, butikker og gaderne i byerne. Det er primært fordi at juletiden er så elsket rundt omkring i de danske stuer, og julebelysningen er lige præcis det, der giver hygge og sammenhold i december-måned. Vi har derfor i denne artikel samlet nogle sjove facts om julebelysning, som du kan blære dig med til december, når det bliver tid til at pynte hus og gader med julebelysning igen.

1. Det første juletræ med elektrisk lys blev tændt af vicepræsident i Edison Electric Light Company i New York, Edward H. Johnson. Før dette var der udelukkende benyttet levende lys på juletræerne rundt omkring i verden. Lysene var på dette tidspunkt ifølge en journalist på størrelse med engelske valnødder.

2. Julebelysning – den elektriske af slagsen – var til at starte med en meget dyr fornøjelse – og det varede faktisk helt indtil 1930. Det var derfor ikke noget, som almindelige mennesker havde råd til. Det kostede cirka 15.000 kr. i nutidspenge at pynte ét enkelt juletræ med elektrisk julebelysning, og det blev derfor kun brugt ganske få steder.

3. Der har i flere årtier været en tradition for at pynte et stort juletræ på Rådhuspladsen i København. Det blev tændt for første gang i 1914, og det var faktisk det første danske byjuletræ med elektrisk julebelysning – netop fordi det var så dyrt. Juletræet har pyntet Rådhuspladsen hvert eneste år siden da – dog med undtagelse af to år under 2. verdenskrig. I dag er de elektriske julelys skiftet ud med LED-lys, da det er en del billigere. Juletræet blev i 2016 pyntet med præcist 800 lys.

4. Juletræet på Rådhuspladsen er dog meget småt og kedeligt i forhold til det juletræ, der siden 1933 er blevet pyntet og tændt ved Rockefeller Center i New York hvert eneste år til jul. Det er et juletræ, som er kendt fra et utal af amerikanske julefilm, bl.a. ”Alene Hjemme 2: Glemt i New York”. Juletræet er så stort, at det er pyntet med omkring 30.000 lys og har en stjerne, der er 2,7 meter høj.

5. Danskerne pynter op til jul som aldrig før – og det er simpelthen fordi at det med LED-lys er blevet en del billigere at have lyskæder tændt døgnet rundt. Der findes faktisk i dag cirka 3,2 mio. lyskæder rundt omkring i de danske hjem – og der bliver købt flere år for år. Strømforbruget falder dog også år for år, netop fordi folk vælger LED-julebelysning.

Julebelysning hører simpelthen til juletiden – og det er faktisk en stor del af grunden til at der er masser af folk i bybilledet, butikkerne og stormagasinerne til jul. Det er derfor flere og flere butikker, stormagasiner og endda byer, der får hjælp af f.eks. Jada Group til at lave imponerende julebelysning både inden- og udendørs. Du kan læse mere om Jada Group her: https://www.jadagroup.dk/.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *